Bermondsey Square Sculpture Competition

Competition by VITRINE Gallery 2015

Shortlisted Proposal 

In a future where building an ark isn't such a bad idea...

The sculpture is at once a church, a weather station and a broadcasting station. Taking its form from an ornate pulpit, the piece makes reference to the 8th Century Benedictine monastery, Bermondsey Abbey, that once existed on the site, and the monument located at the centre of the cloisters.

Survi-ville is set in a post climate change future where extreme weather has become the norm. The weather station allows these conditions to be forecast so the community can be ready for anything from flood to drought, from freeze to thaw.

The pulpit is designed as podium for a programme of performances and lectures focussing on the themes at play in Survi-ville.

An eclectic finish on a simple timber structure; patterns and ornament inspired by Bermondsey Abbey. Here mosaic, painted pattern and thatch create a tactile, active and bold centrepiece to the square.